Ráda bych se s Vámi podělila o recept na jednu thajskou specialitu, která si mě okamžitě po prvním vyzkoušení získala.
Když si tu tak jdete po ulici, na každém rohu tu kromě stánků s nakrájeným ovocem, smoothies a čerstvými mladými kokosy můžete narazit i na oblíbený thajský dezert Mango Sticky Rice.
Používá se na něj speciální druh lepivé rýže, která je uvařená v páře a poté smíchaná s kokosovým mlékem, které do sebe absorbuje. Podává se s kousky manga, navrchu může být posypaná nasekanými oříšky a je zalitá kokosovým krémem. Než jsem tuto chuťovku zkusila, nedovedla jsem si vůbec představit, jak dobré to bude. Na první pohled jsem si říkala, že to vypadá jako obyčejná rýže s mangem a představovala jsem si to podobně, jako náš rýžový nákyp, ale ta chuť je neskutečná!
Thajskou kuchyni Vám blíže přiblížím někdy příště, ale teď už na řadu přichází slíbený recept.
Mango Sticky Rice
Suroviny na Sticky Rice:
- 1 hrnek lepivé rýže
- 200 ml kokosového mléka (Nejlepší kokosové mléko, které jsem ochutnala a je možné ho u nás pořídit, je od firmy Aroy-D, jeho složení je opravdu čisté a s těmi z plechovek se nedá srovnat.)
- 2 lžíce kokosového cukru
- špetka soli
Suroviny na kokosový krém:
- 150 ml kokosového mléka
- 1 lžíce rýžové mouky
- 2 lžíce vody
- špetka soli
…a samozřejmě MANGO
Lepivou rýži určitě seženete v některém asijském obchodě i u nás, ale pokud byste doma měli jen normální rýži, zkuste to s ní, určitě se to povede taky!
Příprava Sticky Rice:
Rýži je potřeba před uvařením nejprve pořádně propláchnout, aby se z ní vypláchl všechen škrob. Po propláchnutí přemístíme rýži do hrnce a zalejeme vodou. Rýži necháme namočenou alespoň na 4 hodiny nebo nejlépe přes noc a až poté vaříme.- Rýži uvaříme buď klasicky v hrnci, nebo můžeme použít rýžovar. V Thajsku ji vaří v páře v bambusovém parníku, (ten mimochodem vypadá jako slaměný klobouk), který umístí nad hrnec s vroucí vodou, ale ne každý má tuto možnost
Já jsem ji uvařila úplně klasicky a také se povedlo.
- Mezitím, než se nám rýže uvaří, dáme si do hrnce 200 ml kosového mléka, 2 lžíce kokosového cukru a špetku soli, promícháme a přivedeme k varu. Poté stáhneme teplotu na mírný plamen a ještě chvíli ohříváme, abychom dosáhli krémové struktury kokosového sirupu.
- Jakmile bude rýže uvařená, přemístíme ji do misky a zalijeme právě uvařeným kokosovým sirupem. Pořádně promícháme, misku přiklopíme a rýži necháme odstát nejméně půl hodiny až hodinu, aby rýže sirup vstřebala. Občas rýži zkontrolujeme a promícháme.
- Do hrnce nalejeme 150 ml kokosového mléka, vedle si v hrníčku rozkvedláme 1 lžíci růžové mouky ve 2 lžících vody a tuto směs přimícháme do hrnce ke kokosovému mléku.
- Přidáme špetku soli a za stálého míchání přivedeme krém k varu. Rýžová mouka nám krém pěkně zahustí a případně můžeme mouky přidat více, pokud chceme mít krém hustší. Jakmile je krém uvařený, před podáváním ho necháme ještě chvíli odstát.
TIP: Jestli zrovna neseženete krásně čerstvé a měkké mango, klidně recept vyzkoušejte s banánem, ten se taky občas místo manga používá. A nebo zkuste jakékoli jiné ovoce a dejte mi pak vědět, co se Vám osvědčilo.
Mango Sticky Rice najdete v Thajsku nejen u stánků na ulicích, ale také v téměř každé restauraci. Novinkou se stala i Durian Sticky Rice, tu jsem ale ještě nezkoušela, protože jsem durianu tak úplně nepropadla. Ale třeba bude nakonec ještě lepší, než s mangem.